Oma-valikko
  yläbanneri
   
Hae jäsenyrityksiä koko Suomen alueelta Hae jäsenyrityksiä Vihdistä Yrityspörssi: myydään ja ostetaan yrityksiä Liity Yrittäjien jäseneksi kätevästi netissä!
  Vihdin Yrittäjät / vuoden yrittäjä  
  Vuoden Yrittäjä Vihdissä (huom. sivun lopussa on aikaisempien Vuoden Yrittäjien luettelo)
 

 
Vuoden Yrittäjä

Vuoden Yrittäjän palkinto

Vuoden Yrittäjä 2014 Vihdissä:
 
Digitekno Oy, yrittäjät Tauno Marttinen, Jouni Hakkola ja Arto Malm

 

Vuoden Yrittäjän valinta julkistettiin Vihdin Yrittäjät ry:n 40-vuotis-Y-juhlagaalan yhteydessä Kuoppanummen koulukeskuksessa 27.9.2014.

Vihdin Yrittäjät ry onnittelee lämpimästi Vuoden Yrittäjiä ja toivottaa heille sekä yritykselleen mitä parhainta menestystä!

 

 

 

                                                                                                 kuva: Paavo Hacklin
Vuoden Yrittäjä 2014 -  Digitekno Oy
 
Vuoden Yrittäjät: vasemmalta Jouni Hakkola, Tauno Marttinen ja Arto Malm

Alla on lähempi esittelyn Vuoden Yrittäjästä. Tämä Eero Wihurin kirjoittama juttu julkaistiin Luoteis-Uusimaassa 30.9.2014.

- Kyllähän tämä hienolta tuntuu
Elektroniikkatuotteita valmistava Digitekno Oy kyennyt kasvuun

Vuoden vihtiläinen yritys on elektroniikka-alan tuotteita suunnitteleva ja valmistava Digitekno Oy. Digitekno suunnittelee ja valmistaa laivaelektroniikkaa sekä led-pohjaisia näyttölaitteita, muun muassa urheilun tulostauluja.  Kolmantena sektorina on elektroniikkatuotteiden alihankinta muille yrityksille.  

Digiteknon yrittäjät Tauno Marttinen, Arto Malm Jouni Hakkola ovat luonnollisesti iloisia tunnustuksesta.
– Valinta oli yllätys uudistuneen Digiteknon lyhyen historian johdosta, toteaa toimitusjohtaja Tauno Marttinen.

yrittäjäkolmikko
                                                                                               kuva: Eero Wihuri
Digiteknon yrittäjät Arto Malm, Tauno Marttinen ja Jouni Hakkola ovat iloisia vuoden
yrittäjäpalkinnosta. Valintaa juhlistettiin maanantaina henkilöstön kesken kakkukahvein.

Uusi ja vanha yritys
Digitekno on toisaalta perinteikäs ja toisaalta uudehko vihtiläinen yritys. Digiteknon perustivat vuonna 1972 vihtiläiset Osmo ja Ilse Hokka. Valmistus keskittyi aluksi lähinnä tuulimittareihin ja autourheiluun liittyvään elektroniikkaan.
Digitekno osti vuonna 1987 Raute Oy:ltä laivaelektroniikan liiketoiminnan, tuolloin Osmo Hokka aloitti työskentelemään yrityksessään täysipäiväisesti. Yritys syntyi, kun Osmo Hokka osti Nummelassa toimineelta Elektroniikkayhtymältä laivaelektroniikan liiketoiminnot.
Uusi Digitekno syntyi keväällä 2011, kun Marttinen Cabassy Oy:stä sekä Hakkola ja Malm Digitekno Oy:stä päättivät yhdistää voimansa: ostaa Digiteknon liiketoiminnan ja yhdistää nämä kaksi yritystä.
Vihdissä asuva yrittäjäkolmikko on ollut pitkään elektroniikka-alalla. Laivaelektroniikasta vastaa Hakkola, näyttölaitteista Malm ja alihankinnasta Marttinen, joka on Digiteknon toimitusjohtaja.
– Kiitos vuoden yrittäjätunnustuksesta kuuluu osittain myös Ilse ja Osmo Hokalle, he ovat tehneet pohjatyön.
Osmo Hokka valitsi yritykselle toimintalinjan, joka osoittautui oikeaksi, hän panosti yrityksen omien tuotteiden kehitykseen. Digitekno ei ole koskaan ollut isojen elektroniikkka-alan yritysten, esimerkiksi Nokian, alihankkija eikä se ole myöskään valmistanut kuluttajatuotteita.

Laivapuoli tärkein
Yrityksen tärkein liiketoiminta-alue on laivaelektroniikka. Se muodostaa yhtiön noin 2,5 miljoonan euron liikevaihdosta noin puolet. Näyttölaitteilla ja alihankinnalla on kummallakin noin neljänneksen osuus.
– Valmistamme laivoihin ohjauskomponentteja kääntyvä-potkurijärkestelmiin sekä ankkurivinttureihin. Tuotteitamme menee pienistä hinaajista aina suuriin loistoristeilijöihin saakka, kertoo Jouni Hakkola.
– Suunnittelemme tuotteet asiakkaiden tarpeiden mukaan. Laivaelektroniikan tuotteemme menevät ulkomaisille telakoille eri puolille maailmaa.

Satoja polttoainenäyttöjä
Digiteknossa aloitettiin 1990-luvun alkupuolella näyttöelektroniikan suunnittelu ja valmistus. 2000-luvun alkupuolella näyttölaitteiden toimitukset lisääntyivät voimakkaasti.
– Kun 2000-luvun alkupuolella siirryttiin markoista euroihin, toimitimme sadoille huoltoasemille uusia näyttöjä, joissa polttoaineiden hinnat näkyivät markoissa ja euroissa, kertoo Arto Malm.
Suomen lisäksi polttoaineiden hintanäyttöjä Digitekno toimitti Baltian maihin sekä muihin Pohjoismaihin. Sittemmin yritys on luopunut polttoaineiden hintanäyttöjen valmistamisesta.

Tulostaulu Kotkan urheilutalolle
1990-luvulla Digitekno aloitti myös kehittämään tulostauluja urheiluhalleihin. Nykyään tuotevalikoima on laajentunut huomattavasti käsittäen näyttölaitteet kello-lämpömittareista videotauluihin. Tulostaulut ovat todennäköisesti Digiteknon tunnetuimpia tuotteita.
– Ensimmäisen tulostaulun toimitimme 1996 Nummelan jäähalliin, sanoo Arto Malm.
Digitekno on kehittänyt useisiin eri palloilulajeihin soveltuvia tulostauluja. Tauluja löytyy muun muassa jalkapallon, jääkiekon, koripallon ja amerikkalaisen jalkapallon tarpeisiin. Digitekno valmistaa myös useisiin eri lajeihin soveltuvia monitoimitauluja.
– Juuri toimitimme Kotkaan Karhuvuoren urheilutalolle uuden tulostaulun.
Karhuvuoren urheilutalo on maineikas Suomessa, sillä se on koripallon suurseura KTP:n kotipesä.

Erikoistumalla pärjää
Elektroniikkateollisuus on Vihdissä ollut pitkään yksi teollisuuden kolmesta vahvasta tukijalasta metalli- ja puuteollisuuden ohella. Nummelassa toiminut Elektroniikkayhtymä Oy kokosi saman katon alle useita elektroniikka-alan osaajia, jotka myöhemmin perustivat Vihtiin uusia alan yrityksiä. 1990-luvulla elektroniikkateollisuudella meni lujaa ja Vihdissä alettiin puhumaan elektroniikkateollisuuden klusterista.
Sitten tuli 2000-luvun alkupuolen IT-kuplan puhkeamisen jälkeen raju taantuma ja rakennemuutos. Rakennemuutoksen yhteydessä Vihdistä ja muualta Suomesta elektroniikkateollisuuden tuotantotyöt siirtyivät edullisimpiin maihin, mutta laitteiden tuotekehitys, testaus, myynti ja markkinointi ovat jääneet. Parhaimmillaan elektroniikkateollisuus työllisti yli 500 vihtiläistä, nyt se työllistää noin 300 ihmistä.

Digiteknon yrittäjäkolmikon mukaan elektroniikka-alan yritys voi yhä menestyä Vihdissä ja Suomessa, mutta se vaatii erikoistumista.
– Volyymituotanto on siirtynyt pysyvästi Viroon ja muihin Suomea edullisempien kustannusten maihin. Erikoistuminen omaan tuotealueeseen on menestymisen mahdollisuus. Me olemme erikoistuneet sellaisten tuotteiden suunnitteluun ja valmistukseen, joita ei kannata tehdä kaukomailla, sanoo Tauno Marttinen.
Marttinen, Hakkola ja Malm pitävät tärkeänä, että Digiteknolla on aktiivista tuotekehitystä.
– Tuotekehityksen avulla voimme suunnitella ja valmistaa sellaisia erikoistuotteita, joita muut eivät tee.

Kasvua saavutettu
Digitekno työllistää yrittäjät mukaan lukien 20 ihmistä ja liikevaihto on noin 2,5 miljoonaa euroa. Vuonna 2011 uuden Digiteknon syntyessä työntekijöitä oli 16 ja liikevaihto oli alle 1,5 miljoonaa euroa. Yritys on siis kyennyt kasvamaan tilanteessa, jossa Suomen ja muun läntisen Euroopan taloustilanne on vaikea. Juuri yrityksen yltäminen kasvuun oli yksi keskeisistä perusteista vuoden yrittäjävalinnalle.
– Olemme pyrkineet kasvamaan maltillisesti ja tässä olemme onnistuneet.

Yritykset tutuksi
Digitekno toimii Veikkoinkorven teollisuusalueella Ajurintiellä noin 800 neliön tiloissa.
Yritys muutti Veikkoinkorpeen vuonna 1999.
– Veikkoinkorpi on hyvä paikka toimia. Liikenneyhteydet eri suuntiin ovat hyvät ja meillä on useita yhteistyökumppaneita aivan vieressä. Ostammekin paikallisilta yrityksilta erilaisia tuotteita ja palveluita, kertoo Jouni Hakkola.
Tauno Marttinen kiittelee Vihdin kunnan terästäneen yhteydenpitoa paikallisiin yrityksiin parin viimeisen vuoden aikana yrityskehittäjä Otto Härkösen  myötä.
Hakkolan mielestä Vihdissä voitaisiin järjestää tilaisuuksia, joissa yrittäjät voisivat kertoa toisilleen omasta toiminnastaan.
– Me emme varmastikaan tiedä, mitä kaikkia asioita vihtiläiset yritykset tekevät. Paikallisten yritysten keskinäinen yhteistyö voisi lisääntyä, jos tietämys eri yrityksistä lisääntyisi. -ew

Digitekno Oy
 
Päätoimiala: Laivaelektroniikan ja näyttötaulujen suunnittelu sekä valmistus, elektroniikkatuotteiden alihankinta.
Perustettu: Alkuperäinen Digitekno Oy 1972. Uusi Digitekno Oy syntyi 2011, kun Digitekno ja Cabassy Oy:n toiminnot yhdistettiin.
Omistajat: Tauno Marttinen, Jouni Hakkola ja Arto Malm.
Henkilöstö: Yrittäjät mukaan lukien 20.
Vuosiliikevaihto: Noin 2,5 miljoonaa euroa.
Sijainti: Veikkoinkorven yritysalue.

_____________________________________________________

 
  
Aikaisemmat Vuoden Yrittäjät Vihdissä
vuosi yritys yrittäjä / yrittäjät
2013 Liikenne Satuli Oy Tuula Vuori-Satuli ja Aarni Satuli
2012 Pusulan Kaivuu ja Sora Oy Anne ja Timo Lehtoranta
2011 Päivikin kukka Riitta Grönholm
2010 Imera Oy Kauko Mäkeläinen
2009 Veljekset Isokangas Oy Risto ja Mikko Isokangas
2008 Kaivinkoneurakointi Mikko Tiainen Ky Mikko Tiainen
2007 Optikko Nyman Synsam Kari, Liisa ja Jani Nyman
2006 Nummelan Varaosa Oy Jari Silfverberg
2005 Insinööritoimisto Havukorpi Oy Raimo Havukorpi
2004 Vihti Ski&Golf Center Helena ja Janne Uotila
2003 Nummelan Lukkopalvelu Oy Jukka ja Hannele Aapio
2002 Lasi-Turunen Oy Ari Turunen
2001 Nummelan Kuntopiste Soile Kukkola
2000 Kauneus- ja terveyshoitola Olohuone Ky Ritva Harilainen
1999 Nummelan Rautarakenne Oy Raine Hellgrén
1998 Kangaspaikka Ky Eira, Arto ja Hanna Lindholm
1997 Esbecon Oy Kaarina ja Antero Ekström
1996 Tekstitalo Haarnio Ky Anneli, Jari ja Timo Haarnio
1995 Karprint Ky Eero Ahola
1994 Laatumetalli Oy Leevi Pursiainen
1993 Vihdin Autotalo Ky Pauli ja Liisa Palin
1992 Siippoon Autohuolto N. Kivistö Paula ja Niilo Kivistö
1991 Nummelan Idea-tekniikka Oy Aimo ja Kerttu Schroderus
1990 Infolaite Ay Vesa ja Marjatta Lappalainen
1989 Selkin Halliyhtymä Eero Havia
1988 Suomen Ruuvitukku Oy Matti Koponen
1987 Foto-Vihtkari Kalle Vihtkari
1986 urakoitsija, autoilija Oiva Hyytiäinen Oiva Hyytiäinen
1985 Vihdin Vesi ja Lämpö Oy Lauri Vatjus
1984 Valinta Henrikki Reino Luomaniemi
1983 Nummelan Tapettimyynti Tuulikki ja Taisto Laakso
1982 VHL-Yhtiöt Eero Löfgrén
1981 Spar-kauppa, Nummela Erkki Salo
     
 
Sivun alkuun